Docenten

Annemarie RijkersAnnemarie Rijkers, docent taalkunde

Annemarie Rijkers (20 juni 1956, Zeelst) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze was docent taalbeheersing aan de Lerarenopleiding Nederlands in Tilburg (1984 – 2002) en is sinds 2002 docent taalbeheersing aan de Fontys Hogeschool Journalistiek.

 

 

 

 

 

 

 

 

002

 

 

 

Bas van Oort, reisjournalist en blogger

Bas van Oort (1987) begon tijdens zijn studie journalistiek als stagiair bij het reisblad REIZEN Magazine, werkte daar vervolgens zo’n anderhalf jaar als redacteur en reist nu al meer dan drie jaar als freelance reisjournalist en fotograaf fulltime de wereld rond. Hij werkt naast REIZEN Magazine voor onder andere Het Parool, outdoor magazine Op Pad, Arts&Auto, verschillende bladen van de ANWB en heeft verder publicaties verzorgd voor onder andere het Algemeen Dagblad en de Telegraaf. Zes van zijn reportages werden bekroond met een persprijs. Bas is daarnaast een fervent blogger: zie http://ambassador.landBERT gorissen

 

 

 

 

 

 

 

 

Bert Gorissen, reisjouralist & hoofdredacteur

Bert Gorissen (1966) studeerde toerisme aan de NHTV en Aziatische geschiedenis aan de UvA. Dat hij wilde schrijven wist hij eigenlijk daarvóór al. Hij begon bij de ANWB als organisator van evenementen, maar greep in 2000 zijn kans als redacteur bij de Kampeer & Caravan Kampioen. Daarna was hij eindredacteur van het gezinsblad Familia en van de Kampioen, werd daarna hoofdredacteur van Op Pad en Toeractief en is sinds bijna vier jaar hoofdredacteur van de Kampioen. Stuk voor stuk titels waarin reisverhalen een cruciale rol spelen. Bert kan zodoende putten uit ervaring vanuit het perspectief van de schrijver áls dat vanuit de opdrachtgever.

003

 

 

 

 

Hans Bouman, reisjournalist

 

 

Met een onderbreking van zeven jaar, waarin hij in dienst was bij de ANWB als eindredacteur en interim-hoofdredacteur van REIZEN Magazine, is Hans Bouman sinds 1984 actief als freelance journalist. Hij schrijft/schreef reisreportages voor uiteenlopende media, zoals REIZEN Magazine, de Volkskrant, Plus Magazine, Elegance, Flying Dutchman, Arts & Auto, Meridian, Kampioen, Elle en Zin. Daarnaast publiceerde hij vijf reisboeken, waaronder Een dag van 48 uur en Verboden bestemming en een drietal boeken over treinreizen, waarvan Rail Away Europe het meest recente is. Naast reisjournalist is Bouman (die Engels studeerde) recensent Engelstalige literatuur voor de Volkskrant.

001

 

 

 

 

 

 

Matthijs de Winter, reisjournalist & hoofdredacteur

Matthijs de Winter is hoofdredacteur van het ANWB-tijdschrift Kampeer & Caravan Kampioen. Van zijn eerste spaarcenten kocht Matthijs de Times Atlas of the World, die sindsdien altijd opengeslagen op tafel ligt. Het reisvirus heeft daarna wild en heftig om zich heen geslagen met rondreizen door Azië en Amerika. Tegenwoordig ontdekt hij wat droombestemmingen zijn voor een jong gezin. Matthijs: ‘De lijst met bestemmingen met het stempel daar-wil-ik-ook-nog-eens-heen is nog ontzettend lang.’

Nicole Anneke

 

 

 

 

NOMAD & VILLAGER:
Nicole Franken en Anneke de Bundel, journalisten en bloggers

Fotografe Nicole Franken en journaliste Anneke de Bundel, alias de dames Nomad & Villager, maken sinds 2010 samen verhalen over reizen. Ze publiceerden in tal van reisbladen, kranten en op hun eigen website. Hun eerste verhaal bracht hen naar Spanje waar ze met een bus vol vrouwen op weg gingen naar een dorp vol mannen. Doel? Een huwelijk! Daarna volgden meer verhalen. Over armoede in Rotterdam. Over de vermeende Schotse moordenaar Charlie en over Nieuwjaar in Irak. In hun verhalen en reisreportages gaan ze op zoek naar het verhaal van de gewone man en de gewone vrouw. Ze verhalen over mensen die tegen de stroom oproeien en bestemmingen die uit beeld dreigen te raken. Onder het motto: Reisverhalen mogen schuren, gingen ze op stap met een dakloze en zwierven door zijn Groningen. Ze leerden wat de etiquette vereist als je elfjes tegenkomt in de jungle van Schotland. Voor hun verhalen sprongen ze uit een Cessna, reisden ze met husky’s en hingen ze diepgroen over de reling van een cruise. Ze portretteerden Chinese horecawerkers in Nederland en lieten zich in de boeien slaan in IJsland, het veiligste land ter wereld. Ok, dat laatste is gelogen. Maar ze hebben het geprobeerd. In november verschijnt hun boek Kelten, Koerden en kogelgaten, berichten uit een vergeten landschap.

frankrijk,savoie,e bike,ebike,e-bike,fietsen met harri theirlynck,

 

 

 

 

Harri Theirlynck, reisjournalist

Harri Theirlynck is freelance (reis)journalist. Hij studeerde cum laude af in de Nederlandse taal- en letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Werkte als leraar, cabaretier en wetenschapsjournalist. Theirlynck werd daarna achtereenvolgens hoofdredacteur van (ANWB) Kampioen, NU De Tijd van je Leven en REIZEN Magazine (ANWB Media). Hij is vanaf 2013 freelancer voor o.m. Pikas Media, REIZEN Magazine (ANWB), Kampioen, TravMagazine, de Telegraaf, Blendle en Arts & Auto.

Theirlynck Trainingen verzorgt cursussen creatief & zakelijk schrijven en reisjournalistiek. Hij is de samensteller en coördinator van deze cursus.

Toine-Heijmans-©-foto-Annaleen-Louwes

 

 

 

 

 

 

Toine Heijmans, journalist

Toine Heijmans (1969) is al twintig jaar getrouwd met de Volkskrant. Hij was onder meer chef van de reisredactie, en is nu algemeen verslaggever en columnist. Twee keer per week schrijft hij een verslaggeverscolumn, waarvoor hij Nederland (en soms het buitenland) doorkruist. Is daarnaast romanschrijver. Won vorig jaar de Aad Struijs Persprijs voor reisjournalistiek, het jaar daarvoor in Frankrijk de Prix Medicis Etranger voor zijn debuutroman Op Zee, die ook is verfilmd. Wilde journalist worden sinds zijn zevende, maakte zijn eerste grote reis op zijn zestiende en heeft sindsdien een zwak voor reisverhalen. Want elke goede reportage, is een reisverhaal.

jdp9130516-0941-mkgraph-01cs-xl

Jurjen Drenth, fotograaf

Met ruim dertig jaar ervaring zit fotograaf Jurjen Drenth nog altijd in de absolute top van de reisfotografie; zijn oeuvre is enorm (zie www.jurjendrenth.nl). Drenth werkt voor grote binnen- en buitenlandse tijdschriften, zoals ANWB REIZ&, National Geographic, Traveler, Geo en Stern. Hij doceerde fotografie aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunst in Den Haag en heeft diverse internationale Holland-boeken op z’n naam staan. Commercieel werkt Drenth voor gerenommeerde bedrijven als NS en KLM. Jurjen: ‘Bij reizen moet je in een beperkte tijd alles uit de kast halen. Het is niet alleen maar een foto maken, maar vooral op zoek gaan naar veelzeggende plekken en locals; dat levert ook mooie verhalen op.’ Enthousiasme en oprechte nieuwsgierigheid vormen de motor van Jurjens reisfotografie. Jurjen: ‘Tijdens cursussen vertel ik hoe je met redelijk eenvoudige apparatuur en beperkte middelen goed uit de voeten kunt. De techniek lijkt moeilijk het is niet anders als met autorijden: het wordt een automatisme, waardoor je je meer inhoudelijk op je reis (beeld, verhaal, blog) kunt richten.’

 

Training Martin van Kranenburg

Martin van Kranenburg, internetspecialist & blogger

Martin van Kranenburg is een internetspecialist met meer dan 17 jaar ervaring in online marketing in de reisbranche. Martin houdt zich al jaren bezig met het spel hoe je op internet van een zoeker een boeker maakt. Of van een zoeker een lezer. Hij is expert op het gebied van zoekmachine marketing en het via wervende teksten en design verleiden van bezoekers naar een gewenste actie.

Martin heeft aan de wieg gestaan van de website van D-reizen en het vakantiehuizen platform Micazu.nl (winnaar Thuiswinkel awards 2011 – 2014). Martin is een fervent blogger. Hij was een van de eerste bloggers op Marketingfacts en in 2007 heeft hij het blog TravelNext opgericht. TravelNext is het kennisplatform voor online marketing en de reisbranche. Momenteel is de NHTV en Reiswerk eigenaar van het kennisplatform en is Martin nog nauw betrokken bij de (door)ontwikkeling van het platform.

De laatste 10 jaar deelt hij zijn kennis via trainingen en lezingen. In zijn trainingen staan zoekmachine marketing, usability, conversie optimalisatie en persuasion (neuromarketing) centraal. Naast trainingen is hij ook veel gevraagd spreker en dagvoorzitter voor Emerce eTravel en Emerce Conversion.

https://www.linkedin.com/in/martinvankranenburg/